Οικοτουρισμός

Το βουνό Όχη (αλλά και ο κάμπος της Καρύστου και οι ακτές του Κάβοντόρου), περιλαμβάνεται στις πιο σπουδαίες φυσικές περιοχές της Ελλάδος και εντάσσεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρόγραμμα Natura 2000. Λόγω της ευνοϊκής θέσης της Νότιας Καρυστίας, είναι σημαντικός σταθμός στους μεταναστευτικούς διαδρόμους των πουλιών. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 210 είδη πουλιών, από τα οποία 97 είναι απειλούμενα και αυστηρά προστατευόμενα είδη. Στους πολύτιμους βιότοπους της Νότια Καρυστίας φωλιάζουν τουλάχιστον 70 είδη πουλιών. Επίσης εδώ συναντάται μεγάλη ποικιλία οικοτόπων. Ορισμένοι από αυτούς, όπως οι ερικώνες, οι φτεριάδες, τα καστανοδάση, τα παρόχθια δάση και τα έλη, είναι σπάνιοι στον Αιγαιοπελαγίτικο χώρο. Περισσότερα από 600 είδη φυτών φύονται στην Όχη, ανάμεσα τους πολλά σπάνια και απειλούμενα. Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η παρουσία 6 ενδημικών φυτών που φύονται αποκλειστικά και μόνο στη Νότια Καρυστία.
Ο τουρισμός δεν έχει αρχίσει ακόμη να επηρεάζει την ύπαιθρο του βουνού αλλά και το παραδοσιακό τρόπο ζωής των χωριών. Μέχρι πρόσφατα, η τραχύτητα της περιοχής δεν επέτρεπε την εύκολη διάνοιξη δρόμων στο ορεινό όγκο της Όχης.  Επιπλέον, αρκετά ημιορεινά χωριά είναι εγκαταλελειμμένα, επειδή πολλοί κάτοικοι έχουν φύγει για τις πόλεις. Το 1994, ανακαινίσθηκε πλήρως το καταφύγιο της Όχης από ντόπιους φυσιολάτρες, για να διευκολύνει το κοινό που εκτιμά την φύση του βουνού. Οι προσπάθειες στοχεύουν στην προσεκτική προώθηση του Οικοτουρισμού και όχι στον μαζικό τουρισμό, διότι είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι ο Οικοτουρισμός είναι μιας μικρής κλίμακας τουριστική ανάπτυξη, που συνεισφέρει άμεσα στη προστασία της φύσης. Προσδοκούμε ότι στη Ν. Καρυστία, ο Οικοτουρισμός θα βοηθήσει στη προστασία της μοναδικής φύσης της περιοχής και ότι οι επισκέψεις στην Όχη θα αναδείξουν την ανάγκη της προστασίας της Φύσης.



Οι Νότιοι πρόποδες της Όχης

Γύρω από τα μικρά χωριά της Καρύστου υψώνονται γκρεμοί και χαράδρες από όπου πηγάζουν μικρά ποτάμια. Εδώ επιβιώνουν ακόμη σπιζαετοί, μπούφοι και πετροπέρδικες. Ανάμεσα στα φρύγανα φυτρώνουν πολλά σπάνια φυτά όπως η φριτιλάρια και οι άγριες ορχιδέες. Πολλοί και αξιόλογοι είναι οι φυσικοί σχηματισμοί όπως τα «Στεφάνια» και η ρεματιά της Λάλας, η χαράδρα και η μεγάλη σπηλιά της Αγίας Τριάδας, η Κακιά Σκάλα και τα Αρχαία λατομεία πάνω από τους Μύλους. Από τους Μύλους ξεκινάει και το παραδοσιακό μονοπάτι για την κορυφή της Όχης.



Ο Καστανόλογγος και οι κορφές της Όχης

Ψηλά στην ανατολική πλαγιά της Όχης σώζεται το τελευταίο αμιγές Καστανόδασος της Νοτίου Ευβοίας. Οι υπεραιωνόβιες Καστανιές του Καστανόλογγου είναι απομεινάρια των μεγάλων δασών που κάποτε σκέπαζαν την Όχη. Πάνω από την δασική όαση, σαν φυσικά οχυρά, δεσπόζουν οι κορφές της Όχης (1398μ.). Στα δυσπρόσιτα βράχια φυτρώνουν πολλά ενδημικά είδη φυτών και σπάνια δασικά δέντρα και θάμνοι όπως οι ιταμοί (μαύρα έλατα) και το αρκουδοπούρναρο. Η περιοχή φιλοξενεί ορεινά είδη πουλιών που δεν φωλιάζουν πουθενά αλλού στη Νότια Εύβοια, μεταξύ των οποίων και 19 είδη αρπακτικών πουλιών (αετοί, γύπες, γεράκια), πολλά από τα οποία είναι σπάνια στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μέσα σε αυτό το μοναδικό τοπίο βρίσκεται το Δρακόσπιτο της Όχης και η παλιά εκκλησία του Προφήτη Ηλία, στη ψηλότερη κορφή της Όχης.



Το Φαράγγι του Δημοσάρη στην Όχη

Το φαράγγι του Δημοσάρη είναι από τα ομορφότερα φυσικά τοπία της Ευβοίας. Ξεκινά από την επιβλητική κορφή του Γιούδα (1386μ.) στη καρδιά της Όχης και μετά από 10 χιλιόμετρα τερματίζει στη παραλία του Καλλιανού, στο Αιγαίο. Ένα παραδοσιακό μονοπάτι, εν μέρει λιθόστρωτο, διασχίζει το φαράγγι. Περνάει μέσα από το μικρό χωριό Λενοσαίοι και δίπλα από ένα ποτάμι που σκιάζεται από δάση με πλατάνια, αριές και καστανιές. Τοπίο καταπράσινο και δροσερό, με μεγάλη ποικιλία βλάστησης και πολλά αγριολούλουδα. Δεκάδες είδη πουλιών φωλιάζουν μέσα στο φαράγγι. Ορισμένα είναι σπάνια στον Αιγαιοπελαγίτικο χώρο. Εδώ φωλιάζουν φιδαετοί, τσιχλογέρακα, μπούφοι και νεροκότσυφες, ενώ το φθινόπωρο απαντούν τα όρνια, που στην Εύβοια απειλούνται με εξαφάνιση.



Οι ακτές του Καβοντόρου

Τα φαράγγια και οι βραχώδεις ακτές του Καβοντόρου είναι μοναδικοί βιότοποι για ενδημικά βραχόφιλα φυτά. Εδώ συναντάμε είδη παγκοσμίως απειλούμενα όπως η μεσογειακή φώκια, ο αιγαιόγλαρος καθώς και μεγάλη ποικιλία μεταναστευτικών πουλιών. Περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι οι Ανεμοπύλες που δεσπόζουν πάνω από το ακρωτήριο του Καφηρέα, η κοιλάδα του Καψουρίου με το φαράγγι της Αρχάμπολης και η κοιλάδα του Πλατανιστού. Ο φυσικός πλούτος, τα αξιόλογα Αρχαία ερείπια και ένας πλούσιος σε παράδοση λαϊκός πολιτισμός συνθέτουν την εικόνα της περιοχής και την καθιστούν πραγματικά μοναδική.



Ο Κάμπος της Καρύστου

Η περιοχή έχει ζωτική σημασία για  περισσότερα από 170 είδη πουλιών, για πολλά ερπετά και αμφίβια και για τοπικά σπάνια υδροχαρή φυτά. Στον Κάμπο της Καρύστου σώζεται ο τελευταίος ίσως πληθυσμός βίδρας στη Νότια Εύβοια. Στο Κάμπο υπάρχει μία μικρή τεχνητή λιμνούλα η οποία συντηρεί την βιοποικιλότητα του υγρότοπου στο Κάμπο.

Χάρτης Νότιας Καρυστίας

Η άποψη της Όχης από το φαράγγι του Δημοσάρη. Ο Γιούδας, μία από τις πιο επιβλητικές κορφές της Όχης, δεσπόζει πάνω από τα βοσκοτόπια του Σαμαριού

Ο πετροκότσυφας, ακόμα ένα ασυνήθιστο πουλί που φωλιάζει στις κορυφές της Όχης.

Ο καλαμοκανάς,, ένα από τα είδη πουλιών που εξαρτώνται από την ύπαρξη μικρών υγροτόπων,   

Πολλά έντομα όπως η πεταλούδα Pieris sp. τρέφονται από την ορχιδέα Dactylorhiza saccifera..

   Η παιωνία, ένα από τα σπανιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας στις πλαγίες της Όχης.

Αιωνόβιες άγριες καστανιές (Castanea sativa) στον Καστανόλογγο της όχης

Η τοποθεσία Σκάλα στο φαράγγι του Δημοσάρη.

Οι νεροχελώνες στις πεδινές ρεματιές.

Η λίμνη στο Ψαθί που βρίσκεται στο Κάμπο της Καρύστου

Στο κάμπο της Καρύστου σώζεται ο τελευταίος ίσως πληθυσμός βίδρας στη Νότια Εύβοια

Απολαύστε το πανέμορφο Δημοσάρι !!!