Make your own free website on Tripod.com

  Γύρω περιοχές

ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΟΣ

Ο Πλατανιστός είναι το νοτιότερο και πιο κοντινό χωριό του Καβοντόρου. Απέχει 25 χιλιόμετρα από τη Κάρυστο. Έχει 479 κατοίκους και χτίστηκε κατά τη παράδοση από κατοίκους του χωριού Καστρί κατά τη περίοδο της Φραγκοκρατίας που κατέφυγαν εκεί όταν οργίαζε η πειρατεία (14ο αιώνα). Σήμερα έχει εξελιχθεί σε σύγχρονο χωριό, δεν παύει όμως να τηρεί τις παραδόσεις, όπως τα τοπικά πανηγύρια, ορισμένα από τα οποία γινόντουσαν με το παλιό ημερολόγιο. Τα κυριότερα είναι τα Εννιάμερα της Παναγιάς στη Μουρτιά, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Μαστρογιανναίους και της Αγίας Μαρίνας στο ποτάμι.

ΜΥΛΟΙ

Το χωριό Μύλοι απέχει 5 χιλιόμετρα από την Κάρυστο και είναι κτισμένο ανατολικά του Κάστρου. Το διασχίζει το ρέμα που κατεβαίνει από την Όχη προς την Κάρυστο. Έχει αρκετό νερό εξ αιτίας της πηγής των Αγίων Θεοδώρων που είναι στο βορειότερο σημείο του χωριού. Την ονομασία την είχαν πάρει από τους Μύλους που υπήρχαν παλαιότερα κατά μήκος του ποταμιού. Οι Μύλοι μετά την απελευθέρωση και επί 15 χρόνια ήταν η έδρα του τέως Δήμου Καρύστου έως το 1848. Στη δυτική πλευρά της ρεματιάς στη πλαγιά του Κάστρου υπάρχουν πολλά χαλάσματα σπιτιών και η περιοχή έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος.   

ΑΕΤΟΣ

Η Κάρυστο συνορεύει ανατολικά με την κοινότητα Αετού που την αποτελούν οι συνοικισμοί Πάνω Αετός, Κάτω Αετός και Μετόχι. Ο Αετός έχει πολύ πράσινο. Σπίτια και βίλες είναι κρυμμένες μέσα σε κήπους και περιβόλια. Εκτός από τους παραγωγούς πολλοί από τους κατοίκους είναι κτηνοτρόφοι που βοσκάνε τις γύρω πλαγιές της Όχης. Ό Κάτω Αετός καταλήγει σε δύο ωραίες αμμουδιές του «’η Θανάση» και «Μάρμαρα». Οι άσπρες πέτρες που συναντάμε εδώ προέρχονται από σπασμένα μάρμαρα προφανώς μνημείων στρογγυλεμένα από το κύμα. Πάνω από το Μετόχι και δεξία του δρόμου προς τον Πλατανιστό έχουν βρεθεί κεραμικά και οψιανοί νεολιθικής εποχής.

ΚΑΛΥΒΙΑ

Η κοινότητα Καλυβίων εκτείνεται βορειοδυτικά της Καρύστου. Εδώ θα συναντήσουμε παραδοσιακά σπίτια χωμένα μέσα στο πράσινο, το νεοκλασικό Δημοτικό σχολείο της κοινότητας, τις εκκλησίες της Αγίας Βαρβάρας της Αγίας Ειρήνης του Αγίου Δημητρίου και των Αγίων Ταξιαρχών (12ος αιώνας), πολλούς νερόμυλους και αλευρόμυλους πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται ακόμη σε χρήση. Για τους φίλους της υπαίθρου, στην περιοχή Κεφαλάρι, θα συναντήσουμε την πηγή απ΄ όπου ξεχύνεται το νερό του ποταμιού. Πολύ όμορφο είναι και το παλιό κτίσμα Χαρτζάνι. Πρόκειται για ένα μισογκρεμισμένο παλιό μεσαιωνικό πύργο κοντά σε δύο κολλητές εκκλησίες.   

ΓΡΑΜΠΙΑ

Στο εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας συναντάμε τις πέντε βρύσες όπου το 1826 έγινε λυσσώδης μάχη κατά την εκστρατεία του Φαβιέρου. Το σώμα των «Ευζώνων» κατέλαβε τον προμαχώνα, αλλά αναγκάστηκε να τον εγκαταλείψει όταν η πόλη επιχείρηση είχε αποτύχει οριστικά. Για τους θέλοντες να περπατήσουν θα συνιστούσαμε να ακολουθούσατε ένα μικρό δρομάκι που βρίσκεται δυτικά του κάστρου και να απολαύσετε τις καμάρες πάνω από τις οποίες περνούσε το Ρωμαϊκό υδραγωγείο. Στη περιοχή βρίσκεται και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον από πλατάνια, δίπλα στην ομώνυμη πηγή και σπηλιά.