Make your own free website on Tripod.com

  Αξιοθέατα

Το Δρακόσπιτο

Το σπίτι του Δράκου βρίσκεται στο μικρό πλάτωμα της κορυφής της Όχης νοτινά του υψομέτρου (1398 μ.). Είναι χτισμένο με τεράστιους μονόλιθους, θαυμαστά ταιριασμένους, χωρίς λάσπη βέβαια. Πάνω από σαράντα ξένους και Έλληνες ερευνητές έχουν ασχοληθεί με την χρονολόγηση του κτίσματος χωρίς όμως να έχουν  ακόμη βρει την ακριβή ημερομηνία. Η γνώμες είναι διαφορετικές, όμως δεν ξεφεύγουν από την μεταξύ του 13ου έως και του 4ου αιώνα π.Χ. χρονική περίοδο. Ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος ή στη θεά Ήρα ή στον Ηρακλή χωρίς να μπορούμε απόλυτα να είμαστε βέβαιοι.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται στο Γιοκάλειο Ίδρυμα φιλοξενεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Μερικά από τα εκθέματα: ωραιότατα ειδώλια, πήλινα επηρεασμένα από την κυκλαδίτικη τέχνη, ένα αγαλμάτιο της Αφροδίτης και ένας μαρμάρινος γυναικείος κορμός, διάφορα βάθρα και κιονόκρανα, διάφορες ενυπόγραφες μαρμάρινες και πέτρινες πλάκες, όστρακα, φλιτζάνια, κοσμήματα, επιτύμβιες στήλες, ρωμαϊκοί λύχνοι κ.α


Το κόκκινο κάστρο     

Στη σημερινή θέση του κάστρου πρωτοκτίστηκε οχυρό φρούριο από τους Καρυστινούς το 1030 μ.Χ., όταν οι αιμοχαρείς κουρσάροι λελατούσαν τα παράλια του Αιγαίου. Όταν το 1204 κατέλαβαν οι Φράγκοι την Εύβοια το φρούριο είχε ερημωθεί. Το 1366 αγοράστηκε από τους Ενετούς και το 1470 πέρασε στους Τούρκους. Το 1821 ο Ομέρ Μπέης της Καρύστου επισκεύασε το Κάστρο και έκανε νέο εξωτερικό νοτεινό τείχος και δυτικό περίβολο. Στην Ελληνική φρουρά παραδόθηκε μόλις το 1833. ’ξια σημεία προσοχής είναι οι τρεις κυκλοτερείς πύργοι-πολυβολεία, ή πύλη, τα ερείπια τούρκικων σπιτιών, η υπόγεια πυριταποθήκη, η καμάρα, η υπόγεια δεξαμενή για τα βρόχινα νερά και η εκκλησία του προφήτη Ηλία.


Το Μπούρτζι

Το παραλιακό αυτό φρούριο χτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από τους Ενετούς. Είχε 24 τηλεβόλα και 30 φρουρούς με ένα πύραρχο. Βρίσκεται στην ανατολική άκρη του λιμανιού και περιλαμβάνει έκταση 400 περίπου τετραγωνικών μέτρων. Είναι χτισμένο με πέτρες, πωρόλιθους και αρκετά μάρμαρα που άνηκαν σε αρχαία κτίρια. Η πύλη είναι χαμηλή και θολωτή και σφαλίζει με σιδερόδετη πόρτα. Ψηλά πάνω από αυτή το τείχος έχει τρύπα προς τα έξω και κάτω για να ρίχνουν ζεματιστό λάδι κατά την άμυνα.


Βυζαντινές εκκλησίες

Λίγες αλλά αξιόλογες είναι οι Βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής. Το τελευταίο Βυζαντινό μνημείο στην περιοχή της Καρύστου από την πρό της Φραγκοκρατίας εποχή είναι ο ναός του Αγίου Ταξιάρχη (1170μ.Χ.). Στη περιοχή Αετός συναντάμε σε πολύ καλή κατάσταση το μοναστήρι του Αη-Γιώργη του Μαύρου χτισμένο το 1260. Στον ’γιο Δημήτριο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου χτισμένη μεταξύ 13ου και 14ου αιώνα. Στο χωριό Λενωσαίοι βρίσκεται η εκκλησιά της Παναγιάς χτισμένη το 1280


Η σπηλιά της Αγίας Τριάδας

Η σπηλιά της Αγίας Τριάδας (5 χιλιόμετρα από την Κάρυστο) είναι σχηματισμένη από ένα υπόγειο ποταμό που έχει κατεύθυνση από Βορειοανατολικά προς Νοτιοδυτικά και καταλήγει δίπλα στην εκκλησία και είκοσι μέτρα περίπου χαμηλότερα από την είσοδο της Σπηλιάς. Το νερό από αιώνων διάβα του έχει σχηματίσει, αλλού στενές χαράδρες, αλλού ευρύχωρους θαλάμους καθώς και καταρράκτες, σουβάλες και μαίανδρους.


Ο ναός του Απόλλωνα

Ένα τετράγωνο πιο μέσα από το λιμάνι της Καρύστου, βρίσκεται ένα εντυπωσιακό βάθρο αρχαίου ναού από λευκά μάρμαρα. Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ναός εκεί αφιερωμένος στον Απόλλωνα όχι παλαιότερος του 4ου π.Χ. αιώνα και διατηρημένος μέχρι της ρωμαϊκής εποχής. Υπολογίζεται ότι πολλά μάρμαρα του έχουν χρησιμοποιηθεί στο χτίσιμο του παραλιακού φρουρίου (Μπούρτζι) όπου είναι εντοιχισμένη και μαρμάρινη ανάγλυφη παράσταση ακόμη.

Το Δρακόσπιτο στην κορφή της Όχης. Ένα μυστηριώδες αρχαίο κτίσμα, πιθανόν ναός της Ήρας

Το Γιοκάλειο ίδρυμα προσφορά του ευεργέτη Νίκου Γιοκάλα όπου στεγάζεται το μουσείο.

’ποψη του κόκκινου κάστρου (Castello rosso), το οποίο κατά το βράδυ φωταγωγείται ολόκληρο.

Το Μπούρτζι όπως φαίνεται από το λιμάνι της Καρύστου

Ο ναός του Αγίου Ταξιάρχη. Ο παλαιότερος ναός της περιοχής της Καρυστίας.

Η σπηλιά της Αγίας Τριάδας. Εδώ βλέπουμε λευκά σταλακτικά να κρέμονται από την οροφή

Ο ναός του Απόλλωνα που βρίσκεται στην καρδιά της αγοράς της Καρύστου

Δείτε ακόμη περισσότερα αξιοθέατα